Η Ναταλία είχε την τύχη να μη φονευθεί αλλά να συλληφθεί αιχμάλωτη και χωρίς να ατιμαστεί. Οι Βούλγαροι είχαν σεβαστεί την ευγενική της καταγωγή, αλλά και την ομορφιά, τη λάμψη και τη γοητεία που εξέπεμπε. Ο Ευστάθιος με πείσμα, πάθος και αποφασιστικότητα ρίχτηκε έφιππος στη μάχη για να σώσει τους αιχμαλώτους και να ξαναβρεί την αγαπημένη του... Μετά από αρκετές μάχες στήθος με στήθος, με τον μεταλλικό ήχο των σπαθιών να κυριαρχεί καθώς χτυπούσαν  μεταξύ τους αλλά και πάνω στις ασπίδες και στις πανοπλίες, βρήκε την αγαπημένη του και την ανέβασε στο άλογο.

Έπειτα κάλπασαν προς την Κωνσταντινούπολη και στη νέα τους κοινή πορεία. Προς χάριν της αγαπημένης του έγινε ορθόδοξος και παντρεύτηκαν στην Αγία Σοφία υπό τις ευλογίες του Πατριάρχη Μιχαήλ Αντωριανού, ο οποίος έδρευε στο κράτος της Νίκαιας που είχε ιδρύσει ο Θεόδωρος Λάσκαρις, αυτοκράτορας του Βυζαντινού κράτους της Νίκαιας (1204-1222), γαμπρός του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου (1195-1203), άριστος στρατηγός που είχε διακριθεί για τη γενναιότητα του στα πεδία της μάχης και ο οποίος κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους  πολέμησε με μεγάλη γενναιότητα, παρά τη σφαγή του Αλεξίου του Γ΄ και το θάνατο των διαδόχων του Ισσακίου Β΄ και Αλεξίου Α΄.

Ο Πατριάρχης Μιχαήλ Αντωριανός μπόρεσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να παντρέψει το ζευγάρι αφού το 1207 συνομολογήθηκε ειρήνη δυο ετών μεταξύ του Ερρίκου της Φλάνδρας, διαδόχου του Βαλδουίνου στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και του Θεόδωρου Λάσκαρι, γιατί ο τσάρος των Βουλγάρων Καλοιωάννης είχε εισβάλλει ως γνωστόν στη Θράκη.

Ο θείος του τους χάρισε ως γαμήλια δώρα στον μεν Ευστάθιο μία εντυπωσιακή ασπίδα όπου ο ιππότης εμφανιζόταν γονατιστός μπροστά στην δέσποινά του. Vous ou la mort (Σε σας ή στον θάνατο) έγραφε η ταινία που ήταν πάνω από το κεφάλι του ενώ στο βάθος εμφανιζόταν ο θάνατος. Στην δε Ναταλία μεταξωτά, ένα χρυσό περικάρπιο και 1 ασημένια τιάρα διακοσμημένη με διαμάντια, αντάξια μιας πανέμορφης βυζαντινής πριγκίπισσας.

Έζησαν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι ως τα 85 τους οπότε και ευτύχησαν να δουν την ανάκτηση της Βασιλεύουσας στις 25 Ιουλίου του 1261 από τον στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο και την θριαμβευτική είσοδο του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου στις 15 Αυγούστου 1261. Έκαναν δύο παιδιά την Μαρία και τον Κωνσταντίνο.



Ναταλία Δούκισσα Βατάντζη:
Γεννήθηκε το 1180 στο Διδυμότειχο. Καταγόταν από σημαντική στρατιωτική οικογένεια. Έλαβε αξιόλογη παιδεία (ως γνωστό μετά τον 11 αιώνα οι γυναίκες είχαν πρόσβαση τόσο στην παιδεία όσο και στα κοινά). Διακρινόταν για την καλλιέργεια, την ομορφιά και τη γλυκύτητα της. Ξαδέλφη του Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάντζη, που γεννήθηκε το 1193 στο Διδυμότειχο, διατέλεσε ο σημαντικότερος αυτοκράτορας της Νίκαιας (1224-1254), και πέτυχε να καταλάβει την παραλία του Ελλησπόντου, την Καλλίπολη και τη Θεσσαλονίκη και να θέσει τα θεμέλια για την ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο στις 15 Αυγούστου 1261.

Ευστάθιος Β΄ Βιλλεαρδουίνος: Ανιψιός του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου ο οποίος ήταν ιππότης-στρατάρχης (Mareshal) της Καμπανίας- και ιστορικός  που συμμετείχε και περιέγραψε την Δ' Σταυροφορία στο βιβλίο του "Χρονικό της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Ο Ευστάθιος γεννήθηκε στην Καμπανία της Γαλλίας το 1178. Συμμετείχε ενεργά στην πραγματοποίηση της Δ΄ Σταυροφορίας. Όντας μέλος επιφανούς οικογένειας της Γαλλίας προωθήθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα, στα οποία και διακρίθηκε για την γενναιότητα και τις ικανότητές του.



      Aγγελος Κρητικός
Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα
http://www.paramithia.net http://www.paramithia.net/kastro.html http://www.paramithia.net/kosmos.html http://www.paramithia.net/imagine.html http://www.paramithia.net/paint.html http://www.paramithia.net/cartoon.html http://www.paramithia.net/mail.html



Στειλέ μας κι εσύ
το δικό σου παραμύθι..
email@paramithia.net